Ademtherapie

Introductie

Ademhalen is essentieel voor ons leven. Zonder eten kunnen we nog weken blijven leven, maar zonder zuurstof overleven we misschien tien minuten. Hoe we ons voelen beïnvloedt hoe we ademhalen. Bij angst houden we meestal onbewust de adem in, bij stress ademen we oppervlakkig en snel. Dit kan lang stand houden, bijvoorbeeld bij langdurige stress of over-alertheid. De ademhaling verliest dan de nodige flexibiliteit en effectiviteit, met als gevolg vitaliteitsverlies, vermoeidheid en spanning. Ademhalen doen we vrijwel altijd onbewust, waardoor het verband tussen klachten en de ademhaling meestal niet wordt gelegd.
Het verband tussen voelen en ademhalen werkt ook andersom: hoe we ademhalen beïnvloedt hoe we ons voelen. Dit is de basis van ademtherapie, waarbij je door ademoefeningen je beter gaat voelen.
Adem
In samenvatting: onze gevoel, conditionering en blok­kades zijn direct verbonden met de ademhaling. Door met de adem aan de slag te gaan kunnen we deze op­merken, be­ïn­vloe­den, de ruimte ge­ven en ver­werken. Ademen is daar­naast geschikt om gedachten helemaal los te laten en om diep te ontspannen. Bij een intensieve vorm kunnen thema's uit het onbewuste boven komen en verwerkt worden, een diep helende ervaring.

Werkwijze: hoe ziet een ademsessie er uit?

In het voorgesprek bespreken we je wensen of klachten. Dan ga je op de massagetafel liggen en word je begeleid om zachtjes met je aandacht in je lichaam te komen, je komt wat tot rust. Je normale ademhaling in rust is dan voelbaar en zicht­baar. Vervolgens word je begeleid om op andere manieren te ademhalen. Er zijn veel verschillende technieken mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld een meer ontspannende ademhaling zijn, of juist een wat intensere, energieke vorm, of een combinatie van beide. De aanpak is voorzichtig en zorgvuldig en inspelend op wat je ervaart en aangeeft.
In de laatste fase kom je weer tot rust, om daarna over het algemeen te ontdekken dat je bijzonder ontspannen bent en je je heel prettig voelt. De dagen erna zal dit doorwerken, en kunnen nieuwe inzichten opkomen.

Naast individuele ademsessies kan je ook deelnemen aan een ademdag.

Voor wie is dit geschikt?

Ademtherapie helpt bij ademhalingsklachten, vermoeidheid, stress, te veel in het hoofd zitten, emotionele verwerking, en om een dieper inzicht in jezelf te krijgen.
Ademtherapie werkt alleen als je bereid bent om je lichaamssignalen en gevoelens te onderkennen en onderzoeken.

Reacties op ademtherapie

Voor de tarieven, zie Meer... / Tarieven.

Voor meer informatie, vragen, of een eventuele afspraak kan je de volgende knoppen gebruiken.